Vožnja skuterja že z 12 leti brez izpita!

Skuter brez izpita? Na cesti vsak dan srečamo mnogo različnih skuterjev in mopedov, ki po naši zakonodaji spadajo v 3 različne kategorije po hitrosti in/ali moči motorja:

25 km/h, ki ga lahko vozimo že z 12 leti starosti (več informacij v nadaljevanju)
45 km/h, za katere potrebujemo izpit AM (starost najmanj 15 let)
nad 45 km/h, moč motorja do 11 kW: Kategorija A1 (če imate izpit za avto, opravite samo 6 ur prakse)

Po izgledu ali velikosti so si skuterji lahko podobni ali enaki in se torej ločijo po moči in najvišji hitrosti, kar označuje registrska tablica na skuterju/mopedu: Majhna tablica z rdečimi znaki označuje 25 km/h kategorijo, majhna tablica s črnimi znaki označuje 45 km/h (AM) kategorijo, večja tablica s črnimi znaki pa označuje skuterje in motocikle, hitrejše od 45 km/h (kategorije A1, A2 in A – neomejeno).

Vsem skuterjem in mopedom je skupno, da za vožnjo z njimi potrebujete homologirano moto/skuter čelado (kolesarska ni dovolj!).

Kaj pravi zakonodaja? Zakon o voznikih (ZVoz-1) v 5. odstavku 55. člena določa, da: “Lahko motorno vozilo in moped, katerega konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, sme voziti v cestnem prometu otrok od 12. do 14. leta starosti, ki ima pri sebi kolesarsko izkaznico, in oseba, ki je starejša od 14 let.”

Vožnja 25 km/h mopeda ali skuterja je dovoljena po kolesarskih stezah oziroma ob robu cestišča, kjer kolesarske steze ni. Za moped ali skuter do 25 km/h namreč veljajo enaka pravila, kot za kolo.

Ugoden električni skuter Yadea C-Umi 45 km/h

Že imate izpit za avto?

Ko ste opravili izpit za avto, ste hkrati avtomatsko prejmeli tudi kategorijo AM, ki vam dovoljuje vožnjo mopedov in skuterjev do hitrosti 45 km/h (in moči do 4 kW). Ta izpit se lahko sicer opravi tudi ločeno s 15 leti starosti. V tej kategoriji je naša ponudba skuterjev zelo pestra in z veseljem vam bomo svetovali pri izbiri vašega novega skuterja. OGLEJTE SI NAŠO PONUDBO električnih vozil kategorije AM.

Takšni skuterji so odlična rešitev za mestno vožnjo in tudi za malce daljše poti, saj s hitrostjo 45 km/h v gostem prometu na cilj prispete precej hitreje, kot z avtomobilom, hkrati pa z električnim skuterjem privarčujete pri gorivu, vzdrževanju in uživate v udobju ter tišini.

V kategoriji AM D(do 45 km/h) imamo pri Smartelektro na voljo tudi linijo “športnih mopedov”, kot sta TC Wanderer in TS Hunter (na zgornji sliki). Z blokado hitrosti na 45 km/h ga lahko vozite z izpitom za avto, njegov izgled pa veliko bolj kot na moped, spominja na težje motorje.

KATEGORIJA A1 z le 6 urami vožnje v avto šoli!

Po dolgih letih čakanja sedaj tudi v Sloveniji lahko z izpitom za avto vozimo skuterje in lahke motocikle kategorije A1 (do 125ccm oziroma do 11 kW), potrebno je opraviti le 6 ur vožnje v avto šoli. Brez izpita, CPP in drugih obveznosti. Preverite našo pestro ponudbo električnih poskočnežev v A1 kategoriji TUKAJ!

moped TS Street Hunter - siv